tirsdag 4. april 2017

Ryggsekk - steg for steg

Etter at jeg la ut ryggsekkene i facebook-gruppen "Scrappefryd", var det flere som ønsket seg mal. Det er så morsomt å få en sånn respons på noe, så tusen takk 💖 Her har jeg laget en forklaring steg-for-steg som jeg håper kan være til hjelp. Ettersom dette er en demo-sekk, har jeg brukt mønsterpapir (Kort&Godt) for at du lettere skal se fram og bak og sånn :) Det er lurt å lese gjennom hele greia før du begynner, så forstår du lettere hvordan det henger sammen.
Demo-sekken blir til slutt seende sånn ut - og så starter jeg fra begynnelsen :)
Til hele sekken bruker du ett eneste ark eller kartong på 12" x 12" (30,5 x 30,5 cm). Jeg bruker kutter med inch-mål, så du må eventuelt "oversette" til centimeter dersom du bruker det - uten at det blir noe problem å snakke om. Ikke høyt, i hvert fall ;)

Start uansett med å dele kartongen i tre like store remser (4"+4"+4" eller 10+10+10 cm). 

Den ene remsen skal bli sidene på sekken. Her falser du en brettekant 1/2 inch inn fra alle ytterkanter (stiplet linje) før du kutter denne biten på midten (hel linje).
Bruker du centimeter som mål, kan du brette 1 cm fra kantene. Da vil den ferdige siden bli bittelitt bredere, men det gjør ingen ting - og du sparer deg for sånne irriterende millimetermålinger ;) 
Klipp hjørnene på skrå for å lette den kommende sammensettingen.


Nå skal du brette og kutte neste remse, som skal bli fronten på sekken. Først bretter du den biten som skal bli bunn; 3" inn fra kanten.
Har du målt i cm, er sannsynligvis siden på sekken litt bredere. Da tar du bare mål på denne måten. Den korteste siden skal ha samme mål som bunnen.

Snu front-remsen og kutt den i samme høyde som siden på sekken. Min er 5,5 inch (14 cm).

Den tredje remsen skal bli rygg og lokk på sekken. Start med å lage en brettekant på den ene kortsiden; 1/2" eller 1 cm inn fra kanten. Klipp på skrå her også.

Snu remsen og kutt av 1 1/2" (4 cm) på den andre enden.

Bruk en hjørnekutter eller noe i den dur på den kanten du nettopp kuttet.

Nå har du remser og biter som ser ut som dette, og du kan begynne å lime sammen sekken. Hu hei! Start med de tre (gule) delene til venstre på bildet, som altså er de to sidedelene og den remsa som skal bli front og bunn.

Lim begge kortsidene på sidebitene til bunnen.

Deretter limer du langsidene på sidene til fronten.

Til slutt limer du på den siste remsa, som skal bli rygg og lokk på sekken. Start med kortsida her også. 

Når alt er limt sammen, klemmer du godt langs langsidene på sekken. På denne måten får sekken en fin bøy på seg :)

Ferdig!

Så er det bare å dekorere etter eget hode og humør. Her har jeg brukt den største biten jeg kuttet av til å lage en lomme. For å få lokket til å legge seg mot sekken, må du bruke magneter. Lim ett eller to bånd langs hele ryggen og avslutt i kanten på lokket. Her kan du f.eks. feste en spenne eller en knapp eller hva du vil og så lure en magnet under.

Klukk klukk og lykke til!

Ingen kommentarer: