onsdag 27. juli 2011

Til ungdommen.

Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!
Under en blodig storm vi deg til strid!
Kanskje du spør i angst udekket, åpen:
Hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen?

Jeg vil ikke prøve å beskrive de siste dagene her engang, men vi har vel alle vært gjennom det aller meste av vårt følelsesregister siden fredag ettermiddag. Grunnmuren vår ristet kraftig. Hvem trodde vel vi skulle oppleve noe så grusomt? Og når det så skjedde; at vi skulle reagere som vi gjorde? Jeg er usigelig stolt over mange, og spesielt vår statsminister. Uten hans klare fokus fra første stund tror jeg neppe vi hadde taklet dette så bra som det vi har gjort.

Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd:
Troen på livet vårt, menneskets verd.
For all vår fremtids skyld, søk det og dyrk det.
Dø om du må, men øk det og styrk det!

For meg ble det vanskelig å ikke nevne dette før jeg fortsetter å blogge om hobbyen min. Det er meningsløst når ungdom dør. Det gjør usigelig vondt for de som skal leve videre uten dem. Mine varmeste tanker går til de som har mistet sine.

Dette er løftet vårt fra bror til bror,
vi vil bli gode mot menneskenes jord.
Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen
som om vi bar et barn varsomt på armen.

It may sound weird, but I'm very proud to be Norwegian. The last five days we have managed to meet the hate with love. We have managed to turn our back on cruelty. Instead we have used our energy to take care of each other and all our valuable values. We wouldn't have managed it without the leadership from our Prime Minister. After these past days we have become so much stronger and so much more aware. I really hope we will continue this way.

It's so meaningless when youth dies. My warmest thoughts to all of them who have lost their children.


Finally, I want to share with you this brilliant cartoon, "Love for Norway", by Kaveh Adel.
Take care of each other.


Dagen etter tragediene i Oslo og på Utøya avsluttet Kongen vår sin flotte tale med dette:
Det er når nasjonen vår blir satt på prøve at styrken, samholdet og motet til det norske folk blir tydelig. Nå står vi fast ved verdiene våre.
Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten.
Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv.
Jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land.


Aldri mer 22. juli.

5 kommentarer:

Viggers sa...

Uten ord ... er det godt med dikterens tekst som setter tankene både på plass & i sving.
Liv, familie, hobby må gå videre, men glemme ... ? ... det vil vi aldri.
Takk Hanne for gode ord.

Turid sa...

Sterkt skrevet , Hanne. - godt at du setter ordene og tankene på "papiret" også (i tillegg til våre lange samtaler) Gleder meg til trøndelagstur og å treffe deg igjen!
Klem

Guri sa...

"Til ungdommen" har eg alltid likt, og nå går eg og nynner på den kvar dag. Kanskje dette blir vår nasjonalsang nr. 2 etter helgas grusomheter.

Kari sa...

Du setter vel ord på mye av det samme som jeg og sikkert mange andre føler også Hanne. Det er så ufattelig trist, tragisk og helt uforståelig at noen kan gå løs på barn og unge på denne måten.

Jeg har hørt denne sangen skikkelig for første gang etter at dette hendte, nå får jeg den ikke ut av hodet. Og hver gang jeg kommer til det siste verset begynner tårene å trille, igjen og igjen.

Nei, glemme skal vi aldri, disse barn og unge skal leve videre i hele folkets hjerter!

Kari

Angella sa...

Jeg tror heller ikke jeg kan gå videre med å kommentere i bloggen din, før jeg kommenterer dette innlegget....

Så flott å se at du får satt ord på det, for det er som du sier: det er helt meningsløst når ungdom blir drept på denne måten. Vi vet akkurat hva de går gjennom, de som har mistet et barn, bror, søster, venn...sorg. Så ubeskrivelig vondt, og det værste eller beste er at man overlever dette på en eller annen måte...Det finnes krefter, se fremover og opp. Himmelen har aldri hatt så mange stjerner som skinner ned på oss og viser vei...

Nei, jeg håper jeg slipper å oppleve noe slikt igjen... og med mitt chilenske hjerte, er det godt å være norsk. For aldri har jeg opplevd så mye kjærlighet på en gang...

Jeg tenker på deg - sender deg en god og varm klem.
Angella